Weizenbier: wat is het en waar komt het vandaan?

Weizenbier is een type Duits bier dat wordt gebrouwen met een groter aandeel tarwe ten opzichte van de hoeveelheid gemoute gerst. Weizen betekend tarwe in het Duits, en heeft dus niets met de kleur wit te maken. Deze bierstijl is meestal licht van kleur en heeft een uitgesproken fruitige smaak met tonen van banaan en kruidnagel en heeft meestal een lichte tot gemiddelde body met een licht zoete smaak. Enkele veel voorkomende soorten Weizenbier zijn Hefeweizen (ongefilterd), Dunkelweizen (donker), Kristalweizen (gefilterd) en Berliner Weisse (zuur).

Historie van Weizenbier

Weizenbier wordt al sinds de Middeleeuwen in Duitsland gebrouwen. De eerste vermelding van Weizenbier dateert van 1487, hoewel deze bierstijl waarschijnlijk al veel eerder werd gebrouwen. Tarwebieren werden oorspronkelijk gebrouwen om de overtollige tarwe te gebruiken die overbleef na het brouwen van traditionele bieren op basis van gerst.

De populariteit van Weizenbier nam aanzienlijk toe in de 19e eeuw door de vooruitgang in technologie en transport. Vóór die tijd konden de meeste brouwerijen alleen donkere bieren brouwen omdat lichtgekleurde bieren gevoelig waren voor bederf. De uitvinding van koeling en pasteurisatie maakte het echter mogelijk lichtgekleurde bieren te brouwen zonder bang te zijn dat ze bederven. Als gevolg daarvan werd Weizenbier een van de populairste bierstijlen in Duitsland.

Het Reinheitsgebot

Weizen wordt vaak in verband gebracht met het Reinheitsgebot. Het Reinheitsgebot is in 1487 en 1516 in het Duitse hertogdom Beieren afgekondigd en daarin stond dat alleen water, hop en mout gebruikt mochten worden. Men wist toen nog niet dat gisten verantwoordelijk zijn voor het produceren van de alcohol! Gist is later dan ook aan dit gebod toegevoegd. Hiermee is het Reinheitsgebot de oudste warenwet die nog van kracht is, al was deze wet oorspronkelijk bedoeld om hongersnood te voorkomen omdat de bierproductie te veel tarwe gebruikte waardoor er te weinig brood gebakken kon worden. Pas in 1906 werd het Reinheitsgebod in heel Duitsland afgekondigd.

Zoals eerder vermeld, wordt Weizenbier gebrouwen met een groot aandeel tarwe in verhouding tot de hoeveelheid gemoute gerst. De tarwe geeft het bier zijn karakteristieke lichte kleur en troebele uiterlijk. Weizenbieren onderscheiden zich ook door het gebruik van speciale giststammen die smaken en aroma's produceren die doen denken aan bananen en kruidnagel.

Weizenbier tarwebier chillin' in the sun nunc craft beer zomer

Het brouwproces van Weizenbier begint met het fijnstampen van de tarwemout en het toevoegen ervan aan warm water om de suikers te vormen. De zoete vloeistof die dit proces oplevert, bekend als wort, wordt vervolgens gekookt samen met hop om bitterheid en smaak toe te voegen. Na het koken wordt de wort gekoeld en overgebracht naar een vergistingsvat waar gist wordt toegevoegd. De gist verbruikt de suikers in de wort, wat resulteert in koolzuurgas en alcohol.

Vergisting

Weizenbieren worden gewoonlijk bij een warmere temperatuur vergist dan andere bierstijlen, waardoor meer estervorming mogelijk is (d.w.z. de productie van fruitige smaken). De warme gisting zorgt er ook voor dat de gist naar de bovenkant van de gistkuip stijgt, vandaar dat deze bierstijl bovengistend wordt genoemd. Wanneer de gisting is voltooid, wordt het bier meestal gebotteld of getapt en met koolzuur geserveerd. De meest gebruikte Weizen glazen zijn hoge, slanke glazen waarin het schuim de ruimte krijgt. Zelf gebruik ik als Weizen glas graag een tulpvormig glas waardoor het schuim nog wat langer op het bier blijft liggen.

Witbier vs Weizen

Ook al lijken de namen van witbier en Weizenbier veel op elkaar, het zijn niet dezelfde biersoorten. Het verschil tussen witbier en Weizen is dat bij witbier vrijwel altijd kruiden zijn gebruikt in het brouwproces zoals korianderzaad en sinaasappelschil. In Weizenbier worden geen kruiden gebruikt.  

Ik hoop dat je nu meer weet over Weizenbier en hoe het wordt gemaakt. Als je dit populaire Duitse tarwebier wilt proberen, ga dan zeker langs bij uw plaatselijke brouwerij, café, bierwinkel of bestel de NUNC Chillin’ in the sun op de website www.nunccraftbeer.nl.

Zum Wohl!

Oudere post
Nieuwere post
Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Ben je 18 jaar of ouder?

NUNC verkoopt geen bier aan jongeren onder de 18 jaar.

Wij vinden het belangrijk dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol drinken. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, zien we je graag terug!

Zoek

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg
Winkel nu